Berichten

16.09.14

Huisstijl: wat is het nou precies en wat doet het voor je organisatie?

Geplaatst door Frederike Boomars

Ik gebruik het nog wel eens door elkaar: huisstijl en visuele identiteit. Anderen gebruiken voor min of meer hetzelfde de termen corporate identity of brand design. De term ‘huisstijl’ is denk ik het meest bekend, hoewel er ook eens iemand is geweest die met die omschrijving dacht dat ik huizen inrichtte, wat ik eigenlijk een hele logische conclusie vond.
Hoe je het wil noemen, maakt eigenlijk niet zoveel uit. Waar het om gaat is dat je je als organisatie realiseert dat je met alles waarmee je naar buiten toe treedt, van je autobelettering tot een bericht op socialmedia, invloed uitoefent op hoe mensen over jouw organisatie denken. Hierin moet je consequent zijn. Je wil niet eerst het ene beeld geven en een tijd later een heel ander beeld. Een huisstijl, zoals ik het nu maar even blijf noemen, maakt dit mogelijk, omdat het de manier vastlegt waarop je je naar buiten toe presenteert.

 

Een huisstijl is het geheel aan vormen, teksten, beelden en kleuren, zowel online als offline, waarmee je naar buiten toe treedt en waarmee je je onderscheidt van andere aanbieders. Het beïnvloedt hoe mensen over je denken.

 

Een huisstijl bestaat uit de volgende onderdelen:

  • Logo, bestaande uit een woordmerk met eventueel een beeldmerk
  • Kleuren
  • Typografie (lettertype)
  • Vormentaal (vlakken, vormen en andere grafische elementen en het het gebruik hiervan)
  • Beeldstijl (fotografie- of illustratiestijl)
  • Taalgebruik (dit wordt bij de ontwikkeling van een huisstijl niet altijd meegenomen, maar hoort er mijns inziens absoluut bij)

Als je het ruimer neemt, valt hier bijvoorbeeld ook onder hoe medewerkers zich gedragen, zowel naar elkaar toe als naar buiten, of hoe het bedrijfspand eruitziet en is ingericht. In dat geval heb je het meestal over ‘corporate identity’.

Een goede huisstijl is heel functioneel, het is niet alleen om het mooie plaatje te doen. Maar welke functies kan het dan hebben?

1

Een goede huisstijl maakt jouw unieke verhaal zichtbaar en versterkt dit
Daarom is het van belang om eerst je positionering scherp te hebben, voor je de huisstijl gaat ontwikkelen.

2

Met je huisstijl kan je het imago van de organisatie beïnvloeden
Je imago is het beeld dat het publiek van jouw organisatie heeft en dat hoeft niet altijd te kloppen met wie of wat je daadwerkelijk bent. Je huisstijl is één van de elementen waarmee je dit beeld kan proberen te sturen.

3

Een huisstijl zorgt voor herkenning
Als elk contactmoment tussen jouw organisatie en het publiek anders overkomt, en niet door je publiek wordt herkend, moet je elke keer weer opnieuw beginnen met het opbouwen van een band. Door deze contactmomenten gelijk te trekken, versterkt elk nieuw contact het vorige en wordt je langzaam maar zeker herinnerd en herkend.

4

Een huisstijl onderscheidt je van andere aanbieders
Er zijn waarschijnlijk veel soortgelijke organisaties als die van jou. Met je huisstijl laat je zien dat jij anders bent dan de anderen. Niet alleen qua vorm, het is ook belangrijk dat in je verhaal naar voren komt waarín je precies anders bent dan anderen en vooral wat dat jouw doelgroep oplevert.

5

Een huisstijl helpt je efficiënter te werken
Een huisstijl wordt vaak vooral als enorme kostenpost gezien, maar eenmaal ontwikkeld maakt een huisstijl ook veel dingen gemakkelijker. Je hoeft niet elke keer het wiel opnieuw uit te vinden bij het ontwikkelen van nieuwe items bijvoorbeeld, omdat er al veel vaststaat.

6

Een huisstijl draagt bij aan je geloofwaardigheid en gevoel van betrouwbaarheid.
Iemand die er goed verzorgd uitziet, zal je eerder vertrouwen dan iemand die er slonzig bijloopt. Zo werkt dat ook met een huisstijl. Een consequent doorgevoerde huisstijl schept vertrouwen en maakt je geloofwaardiger.

7

Een huisstijl helpt je om consequent te zijn in al je uitingen
Een huisstijl omschrijft richtlijnen waaraan je je met alle uitingen waarmee je naar buiten treedt moet houden. Dat vergemakkelijkt en versnelt de ontwikkeling van nieuwe communicatie-items, of uitbreidingen daarvan.

 

De mate van het belang van een huisstijl kan voor elk bedrijf anders zijn. Een zzp-er bepaalt bijvoorbeeld in grote mate zélf het beeld naar buiten toe. Een huisstijl kan hen wel weer helpen om zijn of haar geloofwaardigheid en betrouwbaarheid te versterken. Voor organisaties die alleen online contact met hun klanten hebben, is een (online) huisstijl juist weer heel belangrijk. Het beeld dat klanten van jou hebben, wordt dan in grote mate bepaald door de uitstraling van de site.

Wil je weten hoe dit zit bij jouw organisatie? Ik bespreek het graag met je! Neem contact met mij op.

 

terug omhoog